Blog
Uprawa i pielęgnacja malin - co należy wiedzieć?
Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców. Są pyszne, a do tego zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są m.in. źródłem witamin z grupy B oraz C i E. Poza tym są bogate w minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Nie dziwi zatem popularność krzewów malinowych zarówno wśród polskich sadowników, jak i amatorów ogrodnictwa. Maliny rosną na wielu plantacjach i w polskich ogrodach, a chęć ich uprawy wynika przede wszystkim ze sprzyjających warunków, jakie zapewnia nasz umiarkowany klimat. Nie oznacza to jednak, że krzewy nie wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Co warto wiedzieć o ich uprawie? Sprawdźmy!
Jagody czy jeżyny - co ma więcej kalorii?
Owoce to ważny składnik diety. Dostarczają do organizmu wiele cennych minerałów i witamin, a przy tym są po prostu smaczne. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nieograniczonych ilościach. Powodem tego jest wysoka zawartość cukrów prostych w ich składzie, która przekłada się na ich kaloryczność. Nadmiar cukrów w diecie jest szczególnie niekorzystny dla cukrzyków oraz tych, którzy się odchudzają. Jaką kaloryczność mają owoce? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym artykule. Dodatkowo też przyjrzymy się bliżej kaloryczności jagód i jeżyn. Które z nich mają mniej kcal? Sprawdźmy!
Czym charakteryzuje się malina czerwona odmiany Przehyba?
Idealne do deserów, ciast i przetworów – maliny, bo to o nich mowa, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Uznaje się je za naturalne antyoksydanty, które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym m.in. nowotworów. Zawierają wiele cennych minerałów i witamin, takich jak np. witaminy C, E, B, oraz kwas foliowy, wapń, magnez, potas i żelazo. Choć większości kojarzą się z czerwonymi owocami, wyróżnia się ich kilkaset odmian. Najpopularniejsze z nich różnicują krzewy m.in. pod względem koloru i wielkości owoców czy też terminu owocowania. Jedną z takich odmian malin jest Przehyba. Czym się charakteryzuje?
Zastosowanie jeżyny wielkoowocowej w kuchni
Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które przywodzą na myśl wakacje i las. Mogą być dodatkiem do deserów i sosów lub stanowić zdrową przekąskę. Warto je spożywać także ze względu na ich właściwości prozdrowotne.
Historia uprawy borówki amerykańskiej w Polsce
Borówka amerykańska staje się rośliną sadowniczą o coraz większym zasięgu uprawy. Stale rosnący popyt na te owoce wynika przede wszystkim z ich cennych walorów smakowych i zdrowotnych. Skąd się wzięły borówki amerykańskie w Polsce?
Odmiany malin, którymi warto się zainteresować
Uprawa malin w przydomowych i działkowych ogródkach przynosi wiele korzyści. Maliny są bardzo zdrowe. Można jeść je na surowo albo robić z nich soki i dżemy. Podpowiadamy, która odmiana malin będzie najlepsza do amatorskiej uprawy.
Jakie witaminy kryją się w jeżynach?
Jeżyny, ze względu na ilość witamin, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów są jednym z głównych składników diety przeciwnowotworowej. Zawierają także dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie złych tłuszczów, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Jeżyny przyspieszają również przemianę materii, dlatego powinny po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Jakie jeszcze właściwości mają jeżyny i jakie witaminy zawierają?
Fakty i mity na temat borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska to owoc uprawiany już od wielu lat, pochodzący z Ameryki Północnej. Obecnie uprawiana jest ona w wielu krajach, a co więcej jej niektóre odmiany mogą być sadzone nawet w klimacie o niskich temperaturach. Jest to owoc charakteryzujący się bardzo słodkim smakiem i wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jakie są mity i fakty na temat borówki amerykańskiej? Sprawdźmy!