Borówka amerykańska

 

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum L.) to gatunek z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma silne pędy rozgałęziające się w szczytowych partiach oraz kwiaty zebrane w grona. Kwitnie od kwietnia do maja, jest zapylany przez trzmiele i pszczoły. Krzewy borówki amerykańskiej dorastają nawet do 2,5 metrów wysokości, jest to uzależnione od danej odmiany.

Owoce borówki dojrzewają od pierwszej dekady lipca do września a późne odmiany nawet do października. Charakteryzują się bardzo dobrym, słodkim smakiem i mają duże wartości odżywcze - są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny i witaminy. Nadają się do spożycia , jako owoc deserowy oraz na przetwory. Krzewy borówki amerykańskiej mają bardzo dobrze rozwinięty, ale płytki system korzeniowy, który rozrasta się bardziej na szerokość niż w głąb gleby.
Na plantacjach sadzonki borówki amerykańskiej mają duże wymagania glebowe. Wymagają gleby kwaśnej, najlepiej o pH od 3,5 - 4,5 lub max. do 5,00 . Polecamy gleby z torfu kwaśnego, przepuszczalne, dobrze odprowadzające wodę i o niskim zasoleniu. Na glebach lekkich jest niezbędne nawadnianie. Borówka jest rośliną mrozoodporną , niektóre odmiany północne wytrzymują mrozy nawet do -30°C.

 

 

borówka

 

kwiat

 

Oferujemy sadzonki borówki amerykańskiej w następujących odmianach:

Sadzonki podajemy  w multiplatach M90, doniczkach p9, C1,5 oraz C3.

 

 

 

 

borówka 11
borówka 10
borówka 8
borówka 7
borówka 9
borówka 15
borówka 5
borowka 2
borowka 1
borowka
borówka 13

 

Dodatkowe informacje

Podstawowe odmiany borówki amerykańskiej

Borówka wysoka, zwana też amerykańską od kraju swojego pochodzenia, to stosunkowo młoda roślina jest uprawiana od początku XX wieku. Ceniona za niezwykle smaczne i zdrowe owoce borówka jest uprawiana na całym świecie, w tym również w Polsce. Ma wiele odmian, które różnią się terminem dojrzewania, smakiem i wyglądem jagód, a także wymaganiami dotyczącymi uprawy i stopniem odporności na mróz i choroby. Które są najpopularniejsze?

Najczęściej uprawiana borówka Bluecrop

Mówiąc o borówce amerykańskiej, wiele osób ma na myśli właśnie odmianę Bluecrop, która stanowi nawet połowę wszystkich nasadzeń tego gatunku na świecie. I nic dziwnego, ponieważ Bluecrop jest łatwa w uprawie, wyjątkowo plenna – z jednego krzewu uzyskuje się około 9 kilogramów owoców – odporna na duży mróz, choroby i niewystarczającą ilość wody w glebie. Krzewy tej odmiany borówki amerykańskiej osiągają wysokość aż dwóch metrów. Wymagają przycinania, najlepiej rosną na lekkich, próchniczych glebach o pH między 3,5 a 4,5 i na stanowiskach słonecznych, szkodzi im natomiast nadmiar wody. 

Owoce odmiany Bluecrop dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Są duże, ciemnoniebieskie z woskowym nalotem, o charakterystycznym lekko spłaszczonym kształcie, zebrane w dość luźne grona. Bardzo słodkie, jędrne i bogate w składniki odżywcze – idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, tym bardziej że dobrze znoszą przechowywanie i transport.

Duke – odmiana borówki ceniona w Europie

Wcześnie i obficie owocująca odmiana Duke cieszy się dużą popularnością w Europie. Wyróżnia ją to, że kwitnie późno, dzięki czemu nie ma obawy, że przymrozki zaszkodzą jej kwiatom. Owoce są dojrzałe już od początku lipca, duże, spłaszczone, o jasnoniebieskiej barwie. Cechują się bardzo dobrymi walorami smakowymi, zwartym zielonkawym miąższem i wyrównaną wielkością.

Podobnie jak Bluecrop odmiana Duke nadaje się do nasadzeń jednoodmianowych, ponieważ te dwa rodzaje są samopłodne. Warto jednak posadzić obok niej sadzonki borówki innych wczesnych odmian, by uzyskać więcej owoców o lepszej jakości. Borówka wysoka Duke sprawdza się zarówno na dużych plantacjach (można ją zbierać także maszynowo), jak i w przydomowych ogrodach.

Słodkie i duże owoce, czyli odmiana Chandler

Największe owoce, których średnica dochodzi do 2,5 cm, dają krzewy borówki odmiany Chandler. Bywa uznawana za drugą najbardziej wartościową, po „królowej borówek” Bluecrop, odmianę. Owocuje od początku sierpnia do końca września, a z jednego krzaka można zebrać do siedmiu  kilogramów jasnoniebieskich, kulistych i pysznych jagód. Krzewy tej odmiany są odporne na niskie temperatury i choroby, osiągają około półtora metra wysokości i rosną najlepiej na żyznych, przepuszczających glebach o kwaśnym pH, na stanowiskach o dużym nasłonecznieniu.

Warto wiedzieć, że Chandler jest jedną z najmłodszych odmian borówki amerykańskiej – powstała w 1995 roku. Te krzewy są chętnie wybierane i sadzone ze względu na wysoką wytrzymałość i małe wymagania, świetnie nadają się więc do uprawy amatorskiej, przydomowej. Wybierając sadzonki, trzeba jednak zwrócić uwagę, by były zdrowe i dobrze ukorzenione – tłumaczy pracownik Gospodarstwa Ogrodniczego Szetyńscy z Kóz niedaleko Bielska-Białej.

Australijska odmiana borówki amerykańskiej – Brigitta

Wartą uwagi odmianą borówki wysokiej jest wyhodowana w Australii Brigitta, polecana do upraw na plantacjach, ale również w ogrodach. Szybko rośnie i daje bardzo dużo kulistych, aromatycznych owoców o słodko-winnym smaku, które dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Ich dużą zaletą jest łatwość przechowywania w chłodniach.

Uprawiając borówkę odmiany Brigitta, trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na stanowisko, które powinno być ciepłe, osłonięte od wiatru i niezbyt mokre. Ta odmiana jest podatna na przemarznięcie, a przymrozki mogą uszkodzić jej pąki kwiatowe. By bez uszczerbku przetrwała zimę, wymaga mniejszego nawożenia, dzięki czemu wchodzi w stan spoczynku jeszcze przed pierwszymi mrozami.