Blog
Jakie witaminy kryją się w jeżynach?
Jeżyny, ze względu na ilość witamin, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów są jednym z głównych składników diety przeciwnowotworowej. Zawierają także dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie złych tłuszczów, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Jeżyny przyspieszają również przemianę materii, dlatego powinny po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Jakie jeszcze właściwości mają jeżyny i jakie witaminy zawierają?
Fakty i mity na temat borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska to owoc uprawiany już od wielu lat, pochodzący z Ameryki Północnej. Obecnie uprawiana jest ona w wielu krajach, a co więcej jej niektóre odmiany mogą być sadzone nawet w klimacie o niskich temperaturach. Jest to owoc charakteryzujący się bardzo słodkim smakiem i wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jakie są mity i fakty na temat borówki amerykańskiej? Sprawdźmy!
Przycinanie borówki amerykańskiej. Jak i kiedy to robić?
Jedynie odpowiednio przycinane krzewy borówki amerykańskiej mogą wydać obfity plon. Cięcie krzewów wpływa na kwitnienie oraz plenność krzewów, które wymagają szczególnej opieki ze strony sadownika. Pielęgnacja borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) uwzględnia nie tylko zapewnienie roślinom optymalnych warunków glebowych oraz dbanie o to, aby nie zaatakowały ich choroby i szkodniki. Wyjaśniamy, jak dbać o borówkę amerykańską.
Maliny w ciastach i deserach. Propozycje kulinarne
Maliny to jedne z najpopularniejszych owoców jagodowych uprawianych w naszym kraju. Są nie tylko soczyste i aromatyczne, ale również bogate w witaminy i minerały cenne dla naszego zdrowia. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sezonie warto jeść świeże maliny, ale równie wartościowe są mrożonki oraz różnorodne przetwory – na czele z sokiem malinowym. Dlaczego warto jeść maliny? Jak przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery? Dowiesz się tego, czytając dalszą część wpisu na naszym blogu.
Rosyjska a kanadyjska. Czym się różnią poszczególne odmiany jagody kamczackiej?
Jagoda kamczacka cieszy się obecnie w naszym kraju coraz większą popularnością. Owoce tego krzewu są nie tylko bardzo smaczne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze. Roślinę z powodzeniem można uprawiać na działce czy w przydomowym ogrodzie.
Jagoda kamczacka i jej zdrowotne właściwości
Jagoda kamczacka to owoc, który w Polsce nie jest jeszcze dobrze znany, chociaż powoli się to zmienia. Coraz więcej osób jest zainteresowanych sadzonkami jagody kamczackiej, gdyż z powodzeniem można ją uprawiać w naszych ogrodach, sadach czy na działkach. Warto przy tym docenić nie tylko smak owoców, ale przede wszystkim ich zdrowotne właściwości. A jest ich naprawdę wiele, co sprawiło, że zostały one wpisane na listę nutraceutyków, czyli tzw. żywności przyszłości.
Zastosowanie borówki amerykańskiej w kosmetykach
Ekstrakty owocowe są jednymi z najcenniejszych składników stosowanych w kosmetyce – ze względu na wysoką zawartość witamin i antyoksydantów wspomagają działanie preparatów. Wśród owoców, jakie można spotkać w kosmetykach, na szczególną uwagę zasługuje borówka amerykańska, która jest bogatym źródłem składników odżywczych dla skóry.
Czy borówka amerykańska jest dobra dla zdrowia?
Owoce borówki amerykańskiej to jeden z podstawowych składników owocowych śniadań, koktajli, soków i przetworów. Te słodkie i soczyste jagody są bogate w wartości odżywcze, witaminy, mikro- i makroskładniki oraz antyoksydanty i enzymy. Taki skład sprawia, że mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i pomagają w zwalczaniu wielu chorób. Dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są stałym składnikiem diet. Jakie korzyści zdrowotne przynosi włączenie borówek amerykańskich do naszego menu?