Blog

borówka w jedzeniu

Czy borówka amerykańska jest dobra dla zdrowia?

Owoce borówki amerykańskiej to jeden z podstawowych składników owocowych śniadań, koktajli, soków i przetworów. Te słodkie i soczyste jagody są bogate w wartości odżywcze, witaminy, mikro- i makroskładniki oraz antyoksydanty i enzymy. Taki skład sprawia, że mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i pomagają w zwalczaniu wielu chorób. Dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są stałym składnikiem diet. Jakie korzyści zdrowotne przynosi włączenie borówek amerykańskich do naszego menu?

Czytaj więcej

dżem z jagód

Przetwory z jagody kamczackiej. Polecane przepisy

Jagody kamczackie ze względu na dużą zawartość witamin i substancji biologicznie aktywnych zostały określone mianem „superowoców”. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i świetnie sprawdzają się, jako dodatek do deserów, koktajli, smoothie. Możemy również przygotowywać z nich różnego rodzaju przetwory, dzięki czemu zachowamy ich smak nawet poza sezonem owocowania. Oto kilka przykładowych przepisów na przetwory z jagody kamczackiej.

Czytaj więcej

borówka

Jak uprawiać borówkę amerykańską? Porady dla hodowców

Borówka amerykańska to owoc, który mimo obco brzmiącej nazwy, jest bardzo często uprawiany w naszym kraju. Niebieskie jagody są słodkie, soczyste, a do tego zdrowe i bogate w wiele niezbędnych witamin i minerałów, jak np. witamina C, kwas foliowy czy polifenole, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Uprawa borówek amerykańskich nie należy do najtrudniejszych, gdyż krzewy świetnie adaptują się w polskim ekosystemie. Oto kilka porad, w jaki sposób należy hodować ten owoc.

Czytaj więcej