Blog

pole jagodowe

Jak zimować borówkę amerykańską?

Zima to wymagający okres dla każdej rośliny. Znaleźć można jednak i takie, które są w stanie znieść chłód i przymrozki, do nich zalicza się np. borówkę amerykańską. Czy to jednak oznacza, że jej krzewy nie wymagają żadnego zabezpieczenia na zimę? Odpowiedź na to pytanie brzmi - to zależy. Sprawdź, co ma wpływ na konieczność zabezpieczania krzewów borówki amerykańskiej przed mrozem i dowiedz się, jak należy to robić.

Czytaj więcej

jeżyna bezkolcowa

Czym charakteryzuje się jeżyna bezkolcowa odmiany Gloria?

Lato i jesień bez dwóch zdań kojarzy się z bogactwem pysznych i zdrowych owoców. Tuż obok truskawek, malin i jagód swój czas w sezonie wakacyjnym mają też jeżyny. Ich owoce są źródłem witamin C, B, A, E oraz niezwykle cennych dla zdrowia antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Dzikie jeżyny naturalnie rosną w lasach i zagajnikach. Niemniej coraz więcej osób decyduje się na uprawę ich odmianowych gatunków we własnych ogrodach. Wśród odmian, które cieszą się największą popularnością, znaleźć można np. bezkolcową odmianę jeżyny Gloria.

Czytaj więcej

dojrzewające maliny na krzaku

Jak uzyskać większe zbiory z uprawy malin, jeżyn i borówek bez zakupu dodatkowych sadzonek?

Efektywność zbiorów z uprawy owoców zależy od kilku czynników. Największe znaczenie ma wybór sadzonek o jak najlepszej jakości. Równie istotny wpływ na jakość i ilość zbiorów mają warunki atmosferyczne. Szczególnie ważne okazują się w przypadku uprawy krzewów owocowych na plantacjach polowych, a nie np. w tunelach foliowych. Kluczową rolę odgrywa też pielęgnacja. To m.in. dzięki niej można uzyskać większe zbiory z uprawy malin, jeżyn i borówek bez zakupu dodatkowych sadzonek.

Czytaj więcej

owoce borówki amerykańskiej

Czy krzewy borówki amerykańskiej są długowieczne?

Borówka amerykańska jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jest źródłem wielu wartości odżywczych, a przy tym ma niską kaloryczność. Zawiera witaminy A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, magnez, żelazo oraz wapń. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów wykazuje też właściwości antynowotworowe. Nie dziwi więc popularność tego owocu w Polsce i na świecie. Zainteresowanie borówką amerykańską obejmuje jej sprzedaż i uprawę. Mowa w tym przypadku zarówno o uprawie przemysłowej, jak i amatorskiej. W jakich warunkach krzewy borówkowe rosną najlepiej i czy raz zasadzone mogą owocować przez lata?

Czytaj więcej

maliny

Uprawa i pielęgnacja malin - co należy wiedzieć?

Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców. Są pyszne, a do tego zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są m.in. źródłem witamin z grupy B oraz C i E. Poza tym są bogate w minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Nie dziwi zatem popularność krzewów malinowych zarówno wśród polskich sadowników, jak i amatorów ogrodnictwa. Maliny rosną na wielu plantacjach i w polskich ogrodach, a chęć ich uprawy wynika przede wszystkim ze sprzyjających warunków, jakie zapewnia nasz umiarkowany klimat. Nie oznacza to jednak, że krzewy nie wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Co warto wiedzieć o ich uprawie? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

jagoda z jeżyną

Jagody czy jeżyny - co ma więcej kalorii?

Owoce to ważny składnik diety. Dostarczają do organizmu wiele cennych minerałów i witamin, a przy tym są po prostu smaczne. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nieograniczonych ilościach. Powodem tego jest wysoka zawartość cukrów prostych w ich składzie, która przekłada się na ich kaloryczność. Nadmiar cukrów w diecie jest szczególnie niekorzystny dla cukrzyków oraz tych, którzy się odchudzają. Jaką kaloryczność mają owoce? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym artykule. Dodatkowo też przyjrzymy się bliżej kaloryczności jagód i jeżyn. Które z nich mają mniej kcal? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

krzak maliny

Czym charakteryzuje się malina czerwona odmiany Przehyba?

Idealne do deserów, ciast i przetworów – maliny, bo to o nich mowa, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Uznaje się je za naturalne antyoksydanty, które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym m.in. nowotworów. Zawierają wiele cennych minerałów i witamin, takich jak np. witaminy C, E, B, oraz kwas foliowy, wapń, magnez, potas i żelazo. Choć większości kojarzą się z czerwonymi owocami, wyróżnia się ich kilkaset odmian. Najpopularniejsze z nich różnicują krzewy m.in. pod względem koloru i wielkości owoców czy też terminu owocowania. Jedną z takich odmian malin jest Przehyba. Czym się charakteryzuje?

Czytaj więcej

jezyny

Zastosowanie jeżyny wielkoowocowej w kuchni

Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które przywodzą na myśl wakacje i las. Mogą być dodatkiem do deserów i sosów lub stanowić zdrową przekąskę. Warto je spożywać także ze względu na ich właściwości prozdrowotne.

Czytaj więcej

borówka amerykańska na krzaku

Historia uprawy borówki amerykańskiej w Polsce

Borówka amerykańska staje się rośliną sadowniczą o coraz większym zasięgu uprawy. Stale rosnący popyt na te owoce wynika przede wszystkim z ich cennych walorów smakowych i zdrowotnych. Skąd się wzięły borówki amerykańskie w Polsce?

Czytaj więcej

krzak malin

Odmiany malin, którymi warto się zainteresować

Uprawa malin w przydomowych i działkowych ogródkach przynosi wiele korzyści. Maliny są bardzo zdrowe. Można jeść je na surowo albo robić z nich soki i dżemy. Podpowiadamy, która odmiana malin będzie najlepsza do amatorskiej uprawy.

Czytaj więcej