Blog

jagoda z jeżyną

Jagody czy jeżyny - co ma więcej kalorii?

Owoce to ważny składnik diety. Dostarczają do organizmu wiele cennych minerałów i witamin, a przy tym są po prostu smaczne. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nieograniczonych ilościach. Powodem tego jest wysoka zawartość cukrów prostych w ich składzie, która przekłada się na ich kaloryczność. Nadmiar cukrów w diecie jest szczególnie niekorzystny dla cukrzyków oraz tych, którzy się odchudzają. Jaką kaloryczność mają owoce? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym artykule. Dodatkowo też przyjrzymy się bliżej kaloryczności jagód i jeżyn. Które z nich mają mniej kcal? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

krzak maliny

Czym charakteryzuje się malina czerwona odmiany Przehyba?

Idealne do deserów, ciast i przetworów – maliny, bo to o nich mowa, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Uznaje się je za naturalne antyoksydanty, które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym m.in. nowotworów. Zawierają wiele cennych minerałów i witamin, takich jak np. witaminy C, E, B, oraz kwas foliowy, wapń, magnez, potas i żelazo. Choć większości kojarzą się z czerwonymi owocami, wyróżnia się ich kilkaset odmian. Najpopularniejsze z nich różnicują krzewy m.in. pod względem koloru i wielkości owoców czy też terminu owocowania. Jedną z takich odmian malin jest Przehyba. Czym się charakteryzuje?

Czytaj więcej

jezyny

Zastosowanie jeżyny wielkoowocowej w kuchni

Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które przywodzą na myśl wakacje i las. Mogą być dodatkiem do deserów i sosów lub stanowić zdrową przekąskę. Warto je spożywać także ze względu na ich właściwości prozdrowotne.

Czytaj więcej

borówka amerykańska na krzaku

Historia uprawy borówki amerykańskiej w Polsce

Borówka amerykańska staje się rośliną sadowniczą o coraz większym zasięgu uprawy. Stale rosnący popyt na te owoce wynika przede wszystkim z ich cennych walorów smakowych i zdrowotnych. Skąd się wzięły borówki amerykańskie w Polsce?

Czytaj więcej

krzak malin

Odmiany malin, którymi warto się zainteresować

Uprawa malin w przydomowych i działkowych ogródkach przynosi wiele korzyści. Maliny są bardzo zdrowe. Można jeść je na surowo albo robić z nich soki i dżemy. Podpowiadamy, która odmiana malin będzie najlepsza do amatorskiej uprawy.

Czytaj więcej

gałąź jeżyn

Jakie witaminy kryją się w jeżynach?

Jeżyny, ze względu na ilość witamin, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów są jednym z głównych składników diety przeciwnowotworowej. Zawierają także dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie złych tłuszczów, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Jeżyny przyspieszają również przemianę materii, dlatego powinny po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Jakie jeszcze właściwości mają jeżyny i jakie witaminy zawierają?

Czytaj więcej

krzew borówki

Fakty i mity na temat borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska to owoc uprawiany już od wielu lat, pochodzący z Ameryki Północnej. Obecnie uprawiana jest ona w wielu krajach, a co więcej jej niektóre odmiany mogą być sadzone nawet w klimacie o niskich temperaturach. Jest to owoc charakteryzujący się bardzo słodkim smakiem i wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jakie są mity i fakty na temat borówki amerykańskiej? Sprawdźmy!

Czytaj więcej

przycinanie krzewu borówki amerykańskiej

Przycinanie borówki amerykańskiej. Jak i kiedy to robić?

Jedynie odpowiednio przycinane krzewy borówki amerykańskiej mogą wydać obfity plon. Cięcie krzewów wpływa na kwitnienie oraz plenność krzewów, które wymagają szczególnej opieki ze strony sadownika. Pielęgnacja borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) uwzględnia nie tylko zapewnienie roślinom optymalnych warunków glebowych oraz dbanie o to, aby nie zaatakowały ich choroby i szkodniki. Wyjaśniamy, jak dbać o borówkę amerykańską.

Czytaj więcej

deser malinowy

Maliny w ciastach i deserach. Propozycje kulinarne

Maliny to jedne z najpopularniejszych owoców jagodowych uprawianych w naszym kraju. Są nie tylko soczyste i aromatyczne, ale również bogate w witaminy i minerały cenne dla naszego zdrowia. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sezonie warto jeść świeże maliny, ale równie wartościowe są mrożonki oraz różnorodne przetwory – na czele z sokiem malinowym. Dlaczego warto jeść maliny? Jak przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery? Dowiesz się tego, czytając dalszą część wpisu na naszym blogu.

Czytaj więcej

krzew kamczatki

Rosyjska a kanadyjska. Czym się różnią poszczególne odmiany jagody kamczackiej?

Jagoda kamczacka cieszy się obecnie w naszym kraju coraz większą popularnością. Owoce tego krzewu są nie tylko bardzo smaczne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze. Roślinę z powodzeniem można uprawiać na działce czy w przydomowym ogrodzie.

Czytaj więcej