Zastosowanie jeżyny wielkoowocowej w kuchni

Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które przywodzą na myśl wakacje i las. Mogą być dodatkiem do deserów i sosów lub stanowić zdrową przekąskę. Warto je spożywać także ze względu na ich właściwości prozdrowotne.

Jeżyny – dlaczego warto jeść?

 Jeżyny kojarzą się nam z kolczastymi krzewami, które rosną w lasach i zagajnikach. Tymczasem, dzięki pracom hodowlanym, powstały odmiany jeżyn bezkolcowych, o dużych, deserowych owocach, m.in. Triple Crown, Chester, Loch Ness, Polar oraz nowa odmiana GLORIA, której owoce dojrzewają wcześniej od pozostałych, bo już końcem lipca. Jej owoce są  słodkie i pozbawione kwaskowatości. Można je uprawiać w przydomowych ogrodach oraz na plantacjach towarowych.

Owoce jeżyny są czarne i przypominają maliny. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Warto po nie sięgać, ponieważ są bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych witamin oraz minerałów, takich jak cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Dzięki dużej zawartości błonnika jeżyny zapobiegają tworzeniu się złogów w jelitach i poprawiają trawienie. Zawartość witaminy A pozytywnie wpływa na wzrok, obecność witaminy C wspomaga leczenie infekcji i przeziębień, natomiast witamina E poprawia wygląd cery, włosów i paznokci, a dodatkowo opóźnia procesy starzenia. Jeżyny wielkoowocowe uważane są za owoce, które zawierają najwięcej antyoksydantów. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki i stanowią naturalną profilaktykę antynowotworową.

Jeżyny – zastosowanie w kuchni

 Jeżyny możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, m.in. do przygotowania przekąsek, deserów i dań obiadowych. Kiedy garść czarnych owoców dodamy do musli, śniadanie zostanie przełamane lekko kwaskową nutą. Jeśli mamy ochotę na deser z jeżynami, możemy zrobić coulis (sos z przetartych owoców) i dodać do ciasta biszkoptowego, tradycyjnego sernika lub bitej śmietany. Jeżyny warto wykorzystać także do zrobienia masy tortowej lub jako dodatek do bezy.

Jeżyny doskonale komponują się z daniami obiadowymi. Najpopularniejszymi są pierogi podane ze śmietaną i odrobiną cukru oraz naleśniki. Z owoców tych możemy też przygotować słodko-kwaśny sos do pieczonej kaczki lub wołowiny. Jeśli wolimy coś lżejszego, dobrym wyborem będzie sałatka z jeżynami na bazie liści młodego szpinaku, pokruszonej fety, cebuli i pomidorów. Jeżyny, podobnie jak maliny, nadają się na konfitury, dżemy, soki i nalewki.