Zastosowanie jeżyny wielkoowocowej w kuchni
Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które przywodzą na myśl wakacje i las. Mogą być dodatkiem do deserów i sosów lub stanowić zdrową przekąskę. Warto je spożywać także ze względu na ich właściwości prozdrowotne.
Jeżyny – dlaczego warto jeść?
Owoce jeżyny są czarne i przypominają maliny. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Warto po nie sięgać, ponieważ są bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych witamin oraz minerałów, takich jak cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Dzięki dużej zawartości błonnika jeżyny zapobiegają tworzeniu się złogów w jelitach i poprawiają trawienie. Zawartość witaminy A pozytywnie wpływa na wzrok, obecność witaminy C wspomaga leczenie infekcji i przeziębień, natomiast witamina E poprawia wygląd cery, włosów i paznokci, a dodatkowo opóźnia procesy starzenia. Jeżyny wielkoowocowe uważane są za owoce, które zawierają najwięcej antyoksydantów. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki i stanowią naturalną profilaktykę antynowotworową.
Jeżyny – zastosowanie w kuchni
Jeżyny doskonale komponują się z daniami obiadowymi. Najpopularniejszymi są pierogi podane ze śmietaną i odrobiną cukru oraz naleśniki. Z owoców tych możemy też przygotować słodko-kwaśny sos do pieczonej kaczki lub wołowiny. Jeśli wolimy coś lżejszego, dobrym wyborem będzie sałatka z jeżynami na bazie liści młodego szpinaku, pokruszonej fety, cebuli i pomidorów. Jeżyny, podobnie jak maliny, nadają się na konfitury, dżemy, soki i nalewki.