Przetwory z jagody kamczackiej. Polecane przepisy
Jagody kamczackie ze względu na dużą zawartość witamin i substancji biologicznie aktywnych zostały określone mianem „superowoców”. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i świetnie sprawdzają się, jako dodatek do deserów, koktajli, smoothie. Możemy również przygotowywać z nich różnego rodzaju przetwory, dzięki czemu zachowamy ich smak nawet poza sezonem owocowania. Oto kilka przykładowych przepisów na przetwory z jagody kamczackiej.
Konfitury i dżemy
Przetwory z jagody kamczackiej są bardzo proste do wykonania. Chcąc wykonać dżem wystarczy w garnku z podwójnym dnem zagotować 1 kg owoców z 50 dag cukru i 2 łyżkami wody uważając, aby masa nie przywarła do spodu. Jeśli chcemy uzyskać bardziej galeretowatą konsystencję, można dodać 2 łyżki pektyny. Dżem gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, a następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż przestygnie. Proces przygotowania konfitury jest taki sam, lecz wymaga użycia mniejszej ilości cukru (ok. 30 dag), przez co smak jest delikatniejszy i bardziej naturalny. W zależności od upodobań zarówno dżemy, jak i konfitury można wzbogacać innymi owocami, takimi jak: truskawki, porzeczki, limonka czy jeżyny, a także przyprawami: cynamonem i goździkami.
Soki
Kolejnym niezbędnym przetworem z jagód kamczackich są soki. Do garnka wrzucamy 1 kg owoców i dodajemy 0,5 l wody oraz 1 kg cukru, bądź innego słodzika. Gotujemy przez 20 min na małym ogniu, a następnie gotowy sok przelewamy przez gęste sito do butelek i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Powstały w ten sposób syrop jest idealny, jako dodatek do herbaty, bądź napój do picia po rozcieńczeniu z wodą.
Nalewki
Idealnym rozwiązaniem na rozgrzanie podczas zimnych jesiennych i zimowych wieczorów są nalewki, wina, likiery oraz inne napoje na bazie alkoholu. Wystarczy umieścić 1 kg owoców jagody kamczackiej w dużym słoju, zalać je 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu, a następnie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak można użyć 1 litr wódki i pominąć całkowicie spirytus. Po upływie tego czasu przecedzamy jagody, nalewkę przelewamy do butelki i zakręcamy, a jagody umieszczamy w słoju, zasypujemy 750 g cukru i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Przez kilka pierwszych dni wskazane jest potrząsanie słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie syrop owocowy łączymy z nalewem alkoholowym i dokładnie mieszamy. Po rozlaniu do butelek nalewka powinna leżakować minimum 2 miesiące.