Maliny w ciastach i deserach. Propozycje kulinarne

Maliny to jedne z najpopularniejszych owoców jagodowych uprawianych w naszym kraju. Są nie tylko soczyste i aromatyczne, ale również bogate w witaminy i minerały cenne dla naszego zdrowia. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sezonie warto jeść świeże maliny, ale równie wartościowe są mrożonki oraz różnorodne przetwory – na czele z sokiem malinowym. Dlaczego warto jeść maliny? Jak przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery? Dowiesz się tego, czytając dalszą część wpisu na naszym blogu.

Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny doceniane są nie tylko za wartości odżywcze, ale również właściwości zdrowotne. W owocach znajdują się kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, salicylowy, cytrynowy), antocyjany, pektyny, a także witaminy (m.in. C, E, B1, B2, B6, A, K) oraz substancje mineralne (m.in. żelazo, wapń, magnez, potas). W medycynie ludowej owoce i liście malin stosowane są jako środek przeciwgorączkowy. Sok z malin dodawany do herbaty to jedna z domowych metod na przeziębienie i grypę. Maliny warto jeść nie tylko ze względu na walory odżywcze, ale również dla smaku! Jest to owoc, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów do przygotowania ciast, ciasteczek i deserów.

Warto przy tym dodać, że właściwości odżywcze malin zależą od odmiany owoców. Najbardziej wartościowe są rośliny dziko rosnące, ale maliny uprawne także stanowią bogactwo cennych składników. Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin w różnych kolorach: od czerwonego przez czarny, aż pomarańczowy, fioletowy czy żółty (rzadsze odmiany). W naszej ofercie dostępne są przede wszystkim odmiany deserowe malin – Delniwa oraz Przehyba, które wyróżniają się jędrnością, wielkością owoców oraz delikatnie słodkim smakiem.

Wypieki z malinami

Miłośnicy wypieków z pewnością nie mogą doczekać się sezonu na maliny, gdyż jest to owoc, który daje niemal nieograniczone możliwości w kuchni. Maliny doskonale smakują połączone z kruchym ciastem, które jest proste i szybkie do przygotowania. Malinowe nadzienie ze słodką kruszonką idealnie się komponuje. Można z nich przyrządzić również tartę i tartaletki. Oprócz tego przyrządza się z nich rolady, bezy, a nawet torty.

Desery z malinami

Rodzajów deserów z malinami trudno byłoby zliczyć. Maliny można łączyć z jogurtami, serkiem mascarpone, czekoladą, lodami, ciastkami, bezami, a także innymi owocami. Każdy znajdzie dla siebie idealny sposób na słodki, owocowy deser. Można ich użyć do przygotowania włoskiej panna cotty, gofrów, serników na zimno, puddingów, sorbetów, sufletów, słodkich tostów, sałatek owocowych, musów i koktajli.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.