Jakie witaminy kryją się w jeżynach?

Jeżyny, ze względu na ilość witamin, mają wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów są jednym z głównych składników diety przeciwnowotworowej. Zawierają także dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie złych tłuszczów, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Jeżyny przyspieszają również przemianę materii, dlatego powinny po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Jakie jeszcze właściwości mają jeżyny i jakie witaminy zawierają?

Jeżyny jako cenne źródło witamin i minerałów

Jeżyny są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także witaminy A, E i K. Dzięki temu podnoszą odporność naszego organizmu, tym samym zmniejszając ryzyko infekcji i przeziębienia. Ponadto przyspieszają gojenie się ran, likwidują uczucie zmęczenia oraz zmniejszają bóle mięśni i stawów. Zawarte w jeżynach witaminy i minerały pozytywnie wpływają również na układ nerwowy: obniżają napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i wspierają pracę mózgu.

Witamina E zawarta w jeżynach wspiera pracę układu odpornościowego i pomaga w walce z wolnymi rodnikami, tym samym opóźniając procesy starzenia się organizmu. Z kolei witamina A pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Owoce jeżyny są również bogate w antocyjany, które wspomagają prawidłową pracę serca i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, wspomagają odchudzanie, redukują stany zapalne oraz poprawiają ostrość widzenia. Z kolei zawarta w jeżynach witamina K wspiera prawidłową krzepliwość krwi oraz wchłanianie wapnia przez kości.

Liście jeżyny

Warto podkreślić, że oprócz owoców, właściwości prozdrowotne mają również liście jeżyny. Zawierają one garbniki wykazujące silne działanie przeciwbakteryjne oraz kwasy organiczne, które stymulują wydzielanie soków trawiennych. Napary z liści jeżyny działają ściągająco, dezynfekująco, moczopędnie i przeciwbiegunkowo. Łagodzą również zgagę, wzdęcia i zmiany skórne.

Co ciekawe – dawniej liście jeżyny żuto, by uśmierzyć ból zębów. Stosowano je również do pielęgnacji skóry i włosów. Przygotowywano z nich wywary do kąpieli i płukanki na włosy.