Jagody i jeżyny w profilaktyce przeciwnowotworowej

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie, co stanowi przyczynę nowotworów. Najczęściej ich pojawienie się jest wynikiem kilku składowych. Istnieje też pewna grupa czynników, która w znacznym stopniu przyczynia się do ich rozwoju. Wśród nich wymienia się m.in. niewłaściwą dietę. Niektóre produkty, w tym np. wysoko przetworzona żywność, czy alkohol mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Niemniej są też i takie, które to ryzyko zmniejszają. Zalicza się do nich m.in. owoce jagodowe, w tym np. jagody i jeżyny.

 

Jaka jest rola owoców jeżyny i jagód w profilaktyce przeciwnowotworowej?

Jak się okazuje, jeżyny i jagody to nie tylko pyszne i niskokaloryczne sezonowe owoce, ale i tzw. bomby witaminowe. Zawierają witaminy takie jak np. A, B, K i E oraz minerały, w tym cynk, magnez, potas, wapń i żelazo. Poza tym są bogatym źródłem składników bioaktywnych wspierających organizm w walce z kancerogenami, czyli czynnikami rakotwórczymi. Jednym z nich jest witamina C, która znana jest przede wszystkim z tego, że wspomaga układ odpornościowy i krwionośny. Dokładnie uszczelnia naczynia krwionośne oraz reguluje ciśnienie krwi, co zapobiega np. miażdżycy i chorobom serca. Ponadto, co szczególnie ważne w profilaktyce nowotworowej, jest silnym antyoksydantem.

Właściwości antyoksydacyjne owoców jagodowych oznaczają, że ich spożywanie wspiera zwalczanie wolnych rodników i redukuje poziom stresu oksydacyjnego. Poza witaminą C innymi antyoksydantami, które można znaleźć np. w składzie jeżyny bezkolcowej lub w owocach jagody kamczackiej czy borówki są polifenole. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują kwas elagowy oraz barwniki takie jak antocyjany. Te przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwzapalne oraz istotnie hamują rozwój związków nowotworowych, co potwierdzają liczne badania.