Jagody czy jeżyny - co ma więcej kalorii?

Owoce to ważny składnik diety. Dostarczają do organizmu wiele cennych minerałów i witamin, a przy tym są po prostu smaczne. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nieograniczonych ilościach. Powodem tego jest wysoka zawartość cukrów prostych w ich składzie, która przekłada się na ich kaloryczność. Nadmiar cukrów w diecie jest szczególnie niekorzystny dla cukrzyków oraz tych, którzy się odchudzają. Jaką kaloryczność mają owoce? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym artykule. Dodatkowo też przyjrzymy się bliżej kaloryczności jagód i jeżyn. Które z nich mają mniej kcal? Sprawdźmy!

 

Ile kalorii mają owoce?

Kaloryczność owoców w porównaniu do innych produktów jest niska. Nawet będąc na diecie, nie warto zatem z nich rezygnować. Jednocześnie jednak należy być świadomym tego, że niektóre rodzaje owoców mają zdecydowanie więcej kcal od innych. Największą ilość kalorii do organizmu dostarczają daktyle i rodzynki. Za najbardziej kaloryczne świeże owoce uznaje się natomiast banany, awokado, śliwki, winogrona i gruszki. Najmniej kaloryczne owoce to z kolei te, które w swoim składzie mają duże ilości wody. Wśród nich wymienia się m.in. melony, arbuzy, pomelo, grejpfruty, czarne porzeczki, truskawki oraz maliny. Jak na ich tle wypadają jagody i jeżyny wielkoowocowe?

Co ma większą kaloryczność  - jagody czy jeżyny?

Jagody i jeżyny na tle innych owoców wyróżniają się niską kalorycznością. Z tego powodu dietetycy zalecają ich spożywanie zarówno diabetykom, jak i osobom na diecie. W porównaniu kaloryczności wyłącznie pomiędzy tymi dwoma rodzajami owoców lepiej wypadają te drugie. Szacuje się, że jeżyny mają o około 30% mniej kalorii od jagód. Na 100 gramów owoców kaloryczność jagód oscyluje w granicy 57-60 kcal, z kolei w przypadku jeżyn około 45 kcal. Dla tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie, wybór jeżyn będzie korzystniejszy od wyboru jagód. Niemniej warto pamiętać, że niezależnie od tego, o jakich owocach mowa, w każdym przypadku i tak lepiej spożywać je w alternatywie dla batonów i ciastek.