Jagoda kamczacka i jej zdrowotne właściwości

Jagoda kamczacka to owoc, który w Polsce nie jest jeszcze dobrze znany, chociaż powoli się to zmienia. Coraz więcej osób jest zainteresowanych sadzonkami jagody kamczackiej, gdyż z powodzeniem można ją uprawiać w naszych ogrodach, sadach czy na działkach. Warto przy tym docenić nie tylko smak owoców, ale przede wszystkim ich zdrowotne właściwości. A jest ich naprawdę wiele, co sprawiło, że zostały one wpisane na listę nutraceutyków, czyli tzw. żywności przyszłości.

Co sprawia, że jagoda kamczacka jest zdrowa?

Jagoda kamczacka to przede wszystkim skarbnica przeciwutleniaczy, których jest w niej więcej niż w jakimkolwiek innym owocu. Zawiera mnóstwo polifenoli, czyli cennych dla ludzkiego organizmu antyoksydantów. Jest również “owocowym liderem” pod względem zawartości witaminy C — zawiera więcej kwasu askorbinowego niż pomarańcze, czerwona porzeczka czy kiwi.

Oprócz tego zawiera potas (prawie tyle co banan), a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, rutynę (P). Zapewnia również szereg niezbędnych dla zdrowia naturalnych makroelementów (magnez, bor, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementów (mangan, miedź, bor, krzem, jod).

A to jeszcze nie wszystko! Jagoda kamczacka stanowi unikalne połączenie antocyjanów i irydoidów, które jest rzadko spotykane w innych owocach. To dzięki niemu zawdzięcza swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Jagoda kamczacka i jej działanie prozdrowotne

Owoce jagody kamczackiej już od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej w północnej Rosji, Chinach czy Japonii. W Europie dopiero od niedawna zaczęto ją uprawiać, a przy okazji wykorzystywać prozdrowotne działanie.

Oto najważniejsze przykłady korzystnego wpływu jagody kamczackiej na nasze zdrowie:

  • Jagoda kamczacka wzmacnia odporność organizmu. Zalecana jest w stanach osłabienia, np. po przebytych chorobach.
  • Jagoda kamczacka jest zalecana w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Naukowcy potwierdzili korzystny wpływ jagód na prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu glukozy i lipidów, co jest podstawą w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, jak cukrzyca, schorzenia układu krążenia, czy otyłość.
  • Jagoda kamczacka wpływa korzystnie na wzrok. Pomaga utrzymać zdrowie oczu, a także wykazuje korzystne działanie na ostrość widzenia oraz widzenie po zmroku.
  • Jagoda kamczacka zawiera silne antyoksydanty, dlatego wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Może być pomocna w profilaktyce nie tylko chorób cywilizacyjnych, ale nawet nowotworów.
  • Jagoda kamczacka wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
  • Jagoda kamczacka wykazuje działanie przeciwbakteryjne za sprawą związków polifenolowych. Może być wykorzystywana w profilaktyce chorób jamy ustnej o podłożu bakteryjnym.
  • Jagoda kamczacka może wspierać pracę mózgu, zmniejszając ryzyko stresu oksydacyjnego i zapewniając sporą dawkę cennych przeciwutleniaczy.
  • Jagoda kamczacka może być pomocna przy infekcji pęcherza moczowego.
  • Jagoda kamczacka wzmacnia serce, dba o żyły i układ krążenia

Uprawiaj i jedz owoce jagody kamczackiej dla zdrowia!

 

 

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.