Historia uprawy borówki amerykańskiej w Polsce

Borówka amerykańska staje się rośliną sadowniczą o coraz większym zasięgu uprawy. Stale rosnący popyt na te owoce wynika przede wszystkim z ich cennych walorów smakowych i zdrowotnych. Skąd się wzięły borówki amerykańskie w Polsce?

Początki uprawy borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska, zwana też borówką wysoką, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej. Jej uprawę rozpoczęto na początku XX wieku. Pionierami hodowli borówki byli botanik dr Federic Coville oraz Elisabeth White, córka rolnika z New Jersey, którzy postanowili udomowić tę dziką roślinę. Pierwszą wyselekcjonowaną odmianę wprowadzono do uprawy w roku 1908. Ze względu na plenność borówki i rozmiar jej owoców zainteresowanie hodowlą było bardzo duże. W Europie pierwsi zaczęli uprawiać borówkę Holendrzy, a następnie Polacy.

Borówka amerykańska w Polsce

Jako pierwszy sprowadził borówkę do Polski prof. Piotr Hoser w 1924 roku, a rok później Witold Kleniewski, ale wówczas roślina ta nie wzbudziła większego zainteresowania. Po II wojnie światowej powtórnie sprowadził borówkę do Polski sadownik prof. Szczepan Pieniążek. Nie traktował jej jednak jako rośliny, która mogłaby być uprawiana na dużą skalę, była dla niego raczej ciekawostką w przydomowym ogródku.

Dopiero w 1975 roku, za zgodą rektora SGGW, dr Kazimierz Pliszka założył pierwsze doświadczalne poletko na Ursynowie i plantację w Błoniu koło Prażmowa. Borówka była jego pasją, badał ją i promował nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Od 1974 roku dr Pliszka organizował tzw. borówkowe dni na SGGW, gdzie dzielił się z plantatorami swoją wiedzą na temat uprawy borówki, a także przepisami na koktajle, ciasta, sosy czy pierogi z borówkami.

Pod względem produkcji i eksportu borówki Polska jest na drugim miejscu w Europie i prawdopodobnie szóstym na świecie, za Stanami Zjednoczonymi, Kanadą, Chile, Chinami i Hiszpanią. Nasze owoce jedzą mieszkańcy aż 25 krajów na 4 kontynentach. Do 2018 roku borówka z Polski figurowała w księdze rekordów Guinnessa jako największa. Była to odmiana Chandler. Owoc ten ważył aż 11,28 gramów i został wyhodowany przez spółkę Polana w Ochoży. W Polsce też znajduje się prawdopodobnie największa plantacja borówki wysokiej w Europie (przeszło 500 ha).