Fakty i mity na temat borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska to owoc uprawiany już od wielu lat, pochodzący z Ameryki Północnej. Obecnie uprawiana jest ona w wielu krajach, a co więcej jej niektóre odmiany mogą być sadzone nawet w klimacie o niskich temperaturach. Jest to owoc charakteryzujący się bardzo słodkim smakiem i wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Jakie są mity i fakty na temat borówki amerykańskiej? Sprawdźmy!

FAKT: Borówka amerykańska poprawia funkcje poznawcze i wzrok

Owoce borówki amerykańskiej, nazywanej niebieską jagodą są źródłem cennych substancji, a zwłaszcza flawonoidów, które poprawiają przepływ między komórkami i wspierają regenerację neuronów. W rezultacie regularne spożywanie borówki amerykańskiej, w szczególności przez seniorów, wzmacnia ich pamięć, koncentrację i ogólną sprawność umysłu.

W niebieskiej jagodzie znajdziemy również antocyjany, które odpowiadają za polepszenie widzenia po zmroku lub w sytuacji zmęczenia oczu. Co więcej, ekstrakt z borówek wspomaga leczenie zaćmy, chorób siatkówki oka oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

MIT: Przed uprawą borówki konieczne jest siarkowanie

Wiele osób błędnie uważa, że przed posadzeniem krzewów borówki obowiązkowe jest siarkowanie podłoża. W rzeczywistości jednak siarka może nieodwracalnie uszkodzić roślinę. Do jej uprawy idealna będzie gleba będąca mieszanką kwaśnego torfu, ziemi liściowej i przekompostowanych trocin lub kory sosnowej. Trociny i kora dostarczą roślinom niezbędnych substancji oraz ochronią płytko posadzone korzenie przed wysuszeniem.

FAKT: Borówka amerykańska stosowana jest w profilaktyce nowotworów

Owoce borówki są bogate w antyoksydanty odpowiedzialne za spowolnienie procesu starzenia się komórek. Oprócz tego w ich składzie znajduje się kwas egalowy, który hamuje rozwój nowotworów płuc, wątroby i układu pokarmowego. Dodatkowo kwas foliowy chroni przed rakiem macicy. Poza tym cenne substancje w połączeniu działają profilaktyczne w nowotworach przełyku oraz krtani.

MIT: Krzewy borówki amerykańskiej nie są odporne na mrozy

W gospodarstwach ogrodniczych możemy dostać wiele krzewów o różnych odmianach niebieskich jagód, które w większości przypadków są odporne nawet na bardzo duże mrozy od -24 °C. Jedną z najbardziej wytrzymałych jest odmiana Patriot dostępna w Gospodarstwie Ogrodniczym Szetyńscy, która wyróżnia się odpornością na mróz dochodząca aż do -40 °C. Jest to odmiana, której owoce dojrzewają pod koniec lipca i charakteryzują się dużymi oraz lekko spłaszczonymi owocami. Jej krzewy z kolei nadają się zarówno do upraw profesjonalnych, jak i amatorskich.