Czym charakteryzuje się jeżyna bezkolcowa odmiany Glorniwa®?

Lato i jesień bez dwóch zdań kojarzy się z bogactwem pysznych i zdrowych owoców. Tuż obok truskawek, malin i jagód swój czas w sezonie wakacyjnym mają też jeżyny. Ich owoce są źródłem witamin C, B, A, E oraz niezwykle cennych dla zdrowia antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Dzikie jeżyny naturalnie rosną w lasach i zagajnikach. Niemniej coraz więcej osób decyduje się na uprawę ich odmianowych gatunków we własnych ogrodach. Wśród odmian, które cieszą się największą popularnością, znaleźć można np. bezkolcową odmianę jeżyny Glorniwa®.

 

Co wyróżnia bezkolcową jeżynę odmiany Glorniwa®?

Glorniwa® to stosunkowo nowa, polska odmiana jeżyny, która charakteryzuje się tym, że owocuje wcześniej od innych odmian, a jej krzewy są pozbawione kolców. Pierwsze owoce wydaje na dwuletnich pędach już końcem lipca, dzięki czemu są bardzo słodkie i smaczne.

W zależności od warunków pogodowych oraz sposobu uprawy owoce Glorniwii® można uzyskać już w połowie czerwca, uprawiając krzewy w tunelach foliowych.  Krzewy tej odmiany jeżyny obfitują w duże, soczyste, słodkie i pozbawione cierpkiego smaku owoce. Co ciekawe, nawet te nie do końca dojrzałe owoce, nie są kwaśne. Ponadto jeżyna bezkolcowa Glorniwa® to odmiana deserowa, która na tle innych wyróżnia się też niską podatnością na choroby.

Jak wygląda uprawa jeżyny tej odmiany?

Krzewy jeżyny bezkolcowej odmiany Glorniwa® lubią stanowiska średnio nasłonecznione. Najlepiej rosną w miejscach osłoniętych od wiatru i umiarkowanie wilgotnych. Gleba pod ich uprawę powinna być próchnicza o lekko kwaśnym odczynie. Pielęgnacja krzewów jeżyny bazuje na ich regularnym nawadnianiu oraz corocznym przycinaniu w jesiennych miesiącach po okresie owocowania. Ze względu na giętkość pędów zaleca się ich podwiązywanie do podpór. Zimą krzewy wymagają zabezpieczenia przed mrozem.