Czy borówka amerykańska jest dobra dla zdrowia?
Owoce borówki amerykańskiej to jeden z podstawowych składników owocowych śniadań, koktajli, soków i przetworów. Te słodkie i soczyste jagody są bogate w wartości odżywcze, witaminy, mikro- i makroskładniki oraz antyoksydanty i enzymy. Taki skład sprawia, że mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i pomagają w zwalczaniu wielu chorób. Dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny, przez co są stałym składnikiem diet. Jakie korzyści zdrowotne przynosi włączenie borówek amerykańskich do naszego menu?
Prewencja chorób
Spożywanie borówek amerykańskich ma działanie prewencyjne w walce z wieloma chorobami. Dzięki temu, że niszczą one wolne rodniki, włączenie ich do diety hamuje rozwój miażdżycy, która z kolei może skutkować udarem mózgu czy zawałem serca. Ponad to owoce borówki amerykańskiej są bogate w działające przeciwbakteryjnie garbniki, pektyny i błonnik, które detoksykują organizm, wspomagają przemianę materii i procesy trawienne. Soki borówkowe natomiast poprzez zdolności wiązania toksyn bakteryjnych i soli ciężkich metali łagodzą wzdęcia, zaparcia oraz niestrawność.
Profilaktyka nowotworów
Borówki amerykańskie są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co chronią nasz organizm przed rakiem. Kwas egalowy hamuje rozwój nowotworów płuc, wątroby czy układu pokarmowego. Kwas foliowy natomiast chroni przed rakiem macicy, a dodatkowo sprzyja prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego u noworodków. Borówki to także źródło fitoestrogenów, które przeciwdziałają postępowi nowotworów hormonozależnych, takich jak: rak piersi, tarczycy czy wątroby.
Poprawa pamięci i wzroku
Istnieje kilka właściwości borówek, dzięki którym przypisuje się im właściwości odmładzające i poprawiające wzrok oraz pamięć. Ich spożywanie zalecane jest więc seniorom, a także każdemu, kto chce cofnąć zegar biologiczny. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, spożywanie borówek jest szczególnie ważne w przypadku, gdy chcemy poprawić widzenie po zmierzchu lub borykamy się ze zmęczeniem oczu. Dodatkowo ekstrakt z borówek amerykańskich wspomaga leczenie zaćmy, chorób siatkówki oka i zwyrodnień plamki żółtej. Zawartość flawonoidów natomiast niweluje pojawiające się z wiekiem problemy z pamięcią, sprawnością umysłu i koncentracją. Niebieskie jagody poprawiają również elastyczność naczyń krwionośnych oraz wpływają korzystnie na produkcję kolagenu, a co za tym idzie – utrzymują naszą skórę jędrną, gładką, pozbawioną zmarszczek i zapewniają jej młody wygląd przez lata.