Czym charakteryzuje się jeżyna bezkolcowa odmiany Gloria?

Lato i jesień bez dwóch zdań kojarzy się z bogactwem pysznych i zdrowych owoców. Tuż obok truskawek, malin i jagód swój czas w sezonie wakacyjnym mają też jeżyny. Ich owoce są źródłem witamin C, B, A, E oraz niezwykle cennych dla zdrowia antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Dzikie jeżyny naturalnie rosną w lasach i zagajnikach. Niemniej coraz więcej osób decyduje się na uprawę ich odmianowych gatunków we własnych ogrodach. Wśród odmian, które cieszą się największą popularnością, znaleźć można np. bezkolcową odmianę jeżyny Gloria.

 

Co wyróżnia bezkolcową jeżynę odmiany Gloria?

Gloria to stosunkowo nowa, polska odmiana jeżyny, która charakteryzuje się tym, że owocuje wcześniej od innych odmian, a jej krzewy są pozbawione kolców. Pierwsze owoce wydaje na dwuletnich pędach już końcem lipca, dzięki czemu są bardzo słodkie i smaczne.

W zależności od warunków pogodowych oraz sposobu uprawy owoce Glorii można uzyskać już w połowie czerwca, uprawiając krzewy w tunelach foliowych.  Krzewy tej odmiany jeżyny obfitują w duże, soczyste, słodkie i pozbawione cierpkiego smaku owoce. Co ciekawe, nawet te nie do końca dojrzałe owoce, nie są kwaśne. Ponadto jeżyna bezkolcowa Gloria to odmiana deserowa, która na tle innych wyróżnia się też niską podatnością na choroby.

Jak wygląda uprawa jeżyny tej odmiany?

Krzewy jeżyny bezkolcowej odmiany Gloria lubią stanowiska średnio nasłonecznione. Najlepiej rosną w miejscach osłoniętych od wiatru i umiarkowanie wilgotnych. Gleba pod ich uprawę powinna być próchnicza o lekko kwaśnym odczynie. Pielęgnacja krzewów bazuje na ich regularnym nawadnianiu oraz corocznym przycinaniu w jesiennych miesiącach po okresie owocowania. Ze względu na giętkość pędów zaleca się ich podwiązywanie do podpór. Zimą krzewy wymagają zabezpieczenia przed mrozem.