Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) jest to odmiana wiciokrzewu sinego, pochodzącego z rodziny przewiertniowatych. Jego najpopularniejsza nazwa to jagoda kamczacka, jednak prawidłowo powinno nazywać się tę roślinę wiciokrzewem kamczackim. Krzew jagody kamczackiej osiąga wysokość do 2 metrów i jest rośliną długowieczną. Zakwita w pierwszej połowie kwietnia, a jego owoce to podłużne, słodko-kwaśne, fioletowe pestkowce, wyglądem przypominające wydłużone borówki. Jagoda kamczacka to krzew odporny na mróz, dlatego może rosnąć w rejonach o surowym klimacie. Jego pędy wytrzymują mrozy do -45° C, a kwiaty i owoce znoszą przymrozki wiosenne do -8° C. Krzewy jagody kamczackiej owocują już w pierwszym roku po posadzeniu. Owoce pojawiają się od maja do czerwca. Rośliny są długowieczne, można je uprawiać na tym samym miejscu przez wiele lat. Ponadto są odporne na choroby i rzadko atakowane przez szkodniki. Jest też inny powód, dla którego na plantacjach coraz częściej pojawia się właśnie jagoda kamczacka. Cena owoców jest na tyle wysoka, że zapewnia opłacalność upraw.
Krzewy jagody kamczackiej najlepiej rosną i owocują na stanowiskach słonecznych oraz osłoniętych od wiatru. Gatunek jest obcopylny, dlatego wymaga zapylania krzyżowego. Wczesną wiosną zwabia trzmiele i pszczoły. Sadzonki jagody kamczackiej preferują gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, ale nie ciężkie, o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego. Roślina lubi wilgoć, ale wiosenne podtopienia już źle wpływają na jej rozwój.
Pielęgnacja jagody kamczackiej
W pierwszych latach wzrostu sadzonki jagody kamczackiej nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Po 7-10 latach po posadzeniu przerzedzamy koronę oraz przycinamy gałęzie szkieletowe. Po 20-25 latach użytkowania plantacji należy zrobić cięcie odmładzające, wycinając słabe pędy i skracając najstarsze. Krzewy dorastają do ok. 2 m wysokości i prawie takiej samej szerokości. Do zbioru ręcznego sadzonki jagody kamczackiej należy posadzić w odstępach 0,7-1,0 m w rzędzie. Odległość między rzędami powinna wynosić 3,00 m - 3,5 m (3000 do 4000 sz/ha) Do zbioru mechanicznego lepsze będą odstępy w rzędzie 0,5 m - 0,7 m oraz odległość między rzędami 4,0 m - 4,5 m (3700 do 5000 sz/ha).
Jako producent borówki amerykańskiej i jagody kamczackiej polecamy te rośliny zarówno do uprawy na plantacjach, jak i w przydomowych ogrodach czy na działkach. Dostarczą wiele jagód na sprzedaż lub do wykorzystania w domu – w codziennym menu i jako surowiec na przetwory. Z dorosłego krzewu można zebrać od 3 do 7 kg owoców w zależności od rodzaju sadzonki i odmiany. Oczywiście wiele zależy od dobrego nawożenia i odpowiedniej pielęgnacji. Odmiany jagody kamczackiej różnią się głównie wielkością i kształtem owoców. Owoce wykazują działanie prozdrowotne – mają duże znaczenie w profilaktyce chorób serca, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne. Obniżają też ciśnienie oraz znajdują zastosowanie w diecie antynowotworowej – są bogatym źródłem antyoksydantów wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Przetwory wykonane z jagody kamczackiej zachowują nawet do 80 % tych przeciwutleniaczy. Ponadto owoce wzmacniają i odtruwają organizm z różnych substancji toksycznych, np. metali ciężkich. Można z nich sporządzić konfitury, soki i nalewki. Nasze gospodarstwo zajmuje się sprzedażą sadzonek dla klientów hurtowych i detalicznych. Przy dużych zamówieniach oferujemy atrakcyjne ceny.
Oferujemy sprzedaż sadzonek jagody kamczackiej następujących odmian:
Sadzonki podajemy w don. P9